Belia digesa majukan pertanian

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA

ARKIB : 09/12/2010 

KOTA TINGGI 9 Dis. - Generasi muda digesa aktif menceburi sektor pertanian bagi menjayakan pembangunan pertanian negara secara mapan dan berkesan.


Ahli Parlimen Kota Tinggi, Tan Sri Syed Hamid Albar berkata, langkah proaktif perlu diambil bagi menggalakkan generasi muda menceburi bidang berkenaan yang menjanjikan pulangan lumayan kepada petani dan usahawan yang gigih berusaha.
"Dengan menggalakkan penglibatan secara langsung generasi muda dalam sektor ini, kita yakin ia mampu menyumbang ke arah menjana pertumbuhan ekonomi," katanya semasa melawat Projek Agrotourism Gerakan Daya Wawasan dan Peladang Unit Kampung Sentosa, di sini baru-baru ini.
Projek itu diusahakan oleh dua anak tempatan iaitu Fadil Mohd. Sabelas dan Sulaiman Yassin di atas tapak bekas lombong pasir menempatkan kolam ikan patin, keli, baung, tilapia dan ternakan termasuk lembu, kambing dan itik.
Turut hadir Pengurus Besar Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Kota Tinggi Timur, Norzaini Muhammad Zain, beberapa pemimpin setempat serta mahasiswa Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Skudai.
Syed Hamid turut meminta masyarakat memaksimumkan pengunaan tanah pertanian dengan melaksanakan sistem integrasi dengan mempelbagaikan aktiviti ladang seperti lembu, kambing, itik dan kolam ikan.
Beliau berkata, Gerakan Daya Wawasan merupakan penambahbaikan kepada program sebelum ini yang dikenal sebagai Gerakan Desa Wawasan dengan diberi nafas baru bagi mengubah pemikiran warga desa secara lebih berkesan untuk mencapai Wawasan 2020.
"Ia adalah satu usaha yang digembleng dengan memberi tumpuan khususnya ke arah pembangunan sesebuah kampung atau desa dengan matlamat menjadikannya maju, menarik dan menguntungkan," katanya.


Acara Terkini

Kategori Acara

 • Acara Umum
  Acara Umum

  Acara Umum

  2 Events
 • Aktiviti
  Aktiviti

  Aktiviti

  0 Events

Iklan Terkini

Benih Durian Duri Hitam 4kaki
( / Buah-Buahan)

Benih Durian Duri Hitam 4kaki
04-23-2018

Tongkat Ali Jaga
( / Industri Asas Tani)

Tongkat Ali Jaga
04-23-2018

Kopi Susu Kambing
( / Industri Asas Tani)

Kopi Susu Kambing
04-23-2018