LPP memperuntukkan kira-kira RM4 juta bagi membeli kenderaan pengangkut

 Sumber : www.lpp.gov.my

TEMERLOH 4 April - Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) memperuntukkan kira-kira RM4 juta bagi membeli sembilan buah lagi kenderaan pengangkut yang diperlukan untuk membawa jentera traktor empat roda, jengkaut dan jentuai ketika musim penanaman padi.

Ketua Pengarah LPP, Datuk Arpan Shah Satu berkata, dengan penambahan tersebut, LPP kini mempunyai 19 buah kenderaan pengangkut sekali gus diharapkan dapat melicinkan lagi urusan membawa jentera untuk kegunaan pesawah di seluruh negara. "Menerusi pusat perkhidmatan jentera Pertubuhan Peladang Negeri (PPN) sedia ada, kita hanya menyediakan 30 peratus sahaja perkhidmatan kenderaan pengangkut untuk membawa jentera terbabit ke kawasan tanaman padi di seluruh negara. "Selebihnya terpaksa menyewa kenderaan swasta mengikut jarak perjalanan serta tempoh masa yang digunakan," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Menurut beliau, semua jentera terbabit sudah diagihkan kepada 18 buah pusat perkhidmatan jentera PPN termasuk di Sabah bagi mengangkut 194 buah jentuai dan 628 buah traktor sepanjang musim penanaman padi setiap tahun. Katanya, petani yang memerlukan perkhidmatan jentera terbabit perlu membuat permohonan kepada PPN di kawasan masing-masing dengan memberi tarikh dan masa yang diperlukan untuk penyelarasan.

Arpan Shah memberitahu, LPP bertanggungjawab menguruskan kira-kira 61,000 hektar tanaman padi daripada jumlah keluasan padi seluruh negara berjumlah 100,000 hektar yang diusahakan oleh 70,000 ahli Pertubuhan Peladang yang terbabit dengan tanaman padi. Katanya lagi, LPP akan terus memberikan perkhidmatan kepada para petani dalam usaha meningkatkan pengeluaran hasil pertanian dan pendapatan mereka di samping mengurangkan import bahan makanan negara.


Kategori Acara

 • Acara Umum
  Acara Umum

  Acara Umum

  2 Events
 • Aktiviti
  Aktiviti

  Aktiviti

  1 Event

Iklan Terkini

Tongkat Ali Jaga
( / Industri Asas Tani)

Tongkat Ali Jaga
04-23-2018

Kopi Susu Kambing
( / Industri Asas Tani)

Kopi Susu Kambing
04-23-2018

Putu Kacang
( / Industri Asas Tani)

Putu Kacang
04-23-2018